یادداشت/اعضای جوان یکی از مهمترین ارکان جمعیت هلالاحمر هستند که سازمان جوانان سعی کرده از تواناییها و ایدههایشان کمک بگیرد؛ خلاقیت آنها را در ترویج اصول هفتگانه و اهداف هلالاحمر به کار بندد و برنامههای مبتکرانهای در راستای جذب و مشارکت آنان در فعالیتهای بشردوستانه برگزار کند.
از آنجایی که یکی از اصول هفتگانه نهضت بینالمللی صلیبسرخ و هلالاحمر ارایه خدمات داوطلبانه است؛ اعضای جمعیت هلالاحمر با ورود به این جمعیت در تحقق این هدف، تلاشهای موثری میکنند.
شناسایی و انتخاب جوانان توانمند و باانگیزه در جهت جذب و مشارکت آنها در تصمیمسازی و تقویت تفکر داوطلبانه از طریق آموزشهایی از قبیل کارهای گروهی، رهبری و مدیریت، ارتباطات موثر و… تأثیر بسزایی در راستای تحقق اهداف جمعیت هلالاحمر خواهد داشت.
افزایش نقش جوانان در فعالیتهای جمعیت با توجه به تبیین استراتژی ٢٠٢٠ نهضت جهانی صلیبسرخ باعث شده نگرش به این قشر در جمعیت از فعالیتهای امدادی به فعالیتهای بشردوستانه تغییر کند و در تحقق اصول این استراتژی تلاشهای بیشتری صورت بگیرد که بر این اساس نحوه آموزش و تربیت جوانان در جمعیت بر ٣ محور جوانان بهرهمند، جوانان داوطلب و جوانان بهعنوان رهبران و مدیران آینده شکل گرفت.
برای نقش جوانان بهعنوان رهبران آینده چهار موضوع حصول اطمینان از مشارکت جوانان در تصمیمگیری در تمامی سطوح مدیریت و حاکمیت و ارایه خدمات، تقویت نقش جوانان در ارتباط با گروههای آسیبپذیر و در حاشیه، اولویتدادن و سرمایهگذاری در توسعه فردی و حرفهای برای ایفای نقشهای آتی رهبری برای افراد جوان و تقویت نقش رهبری جوانان در گشودهشدن درهایی برای مشارکتهای جدید در نظر گرفته شده که از طریق برپایی کارگاههای آموزشی، علمی، مهارتی و امدادی در تربیت جوانان بهعنوان رهبران آینده و تقویت روحیه داوطلبی بهعنوان راهبردهای اساسی استراتژی ٢٠٢٠ نهضت جهانی صلیبسرخ، موثر است.
این امر با نهادینهکردن آموزشهای بشردوستانه و امدادی از ابتدای کودکی و در کانون غنچههای هلال تا کانونهای دانشآموزی و تربیت دانشآموزان آماده در روزهای سخت (دادرس)، همگی در کنار کانونهای آزاد، روستایی، طلاب و دانشجویی در راستای تحقق اهداف سازمانی جمعیت هلالاحمر و تربیت جوانان داوطلب محقق خواهد شد.
توجه به جوانان و مشارکت آنان در برنامههای جمعیت باعث رشد کارهای گروهی و تیمی و علاقهمندسازی جوانان در راستای گسترش فعالیتهای داوطلبانه خواهد شد که این مهم با ایجاد فرصتهای آموزشی و بکارگیری تفکر خلاقانه و نوآوریهای نسل جوان به وقوع خواهد پیوست.
اشاعه اصول و ارزشهای بشردوستانه بهعنوان تغییر در شیوه تفکر، تقویت مقاومسازی، تقویت تواناییهای فردی جوانان از طریق تأکید خاص بر توانمندیها و نیازهای توسعهای آنها، توسعه و اشاعه فرهنگ بهرهگیری از بهرهمندان جوان و بازگرداندن آنها به جوامعشان ازجمله برنامههایی است که میتوان در راستای تربیت یک جوان داوطلب به کار برد.
اگر یکایک این برنامهها در قالب یک طرح منسجم و مشخص برنامهریزی شود میتواند در بلندمدت اثرات بهینهای در تقویت روحیه داوطلبی داشته باشد.
توجه به ویژگیهای اعضای جوان در انجام فعالیتهای بشردوستانه، همگامسازی فعالیتهای داوطلبانه با نیازهای جوانان و آشناکردن آنها با اصول و ترویج ارزشهای جمعیت در قالب برنامههای مختلف و ارتباط کانونهای جوانان با یکدیگر میتواند از طریق آموزش مهارتها و فنون رهبری برای آمادهسازی جوانان در ارایه خدمات داوطلبانه موثر باشد.
ارایه آموزشهای کافی در جهت شناخت جمعیت هلالاحمر باعث آگاهی کامل اعضا نسبت به اهداف جمعیت میشود و برگزاری دورهها و مانورهای آموزشی در جهت ارتقای سطح آگاهیهای عمومی و همچنین فرهنگسازی مناسب، تأثیر بسزایی در میزان کاهش آسیبهای ناشیاز حوادث طبیعی و غیرطبیعی خواهد داشت و این مهم از طریق تهیه محتوای آموزشی بهروز و استاندارد در تمامی زمینهها، کمک بسیار زیادی در علاقهمندکردن اعضا به جمعیت خواهد کرد.
تمامی عوامل ذکرشده در کنار یکدیگر میتواند بستری مناسب برای رشد و شکوفایی استعدادهای جوانان و جلب مشارکت داوطلبانه آنان در جمعیت هلالاحمر باشد.
جوانانی که در عرصه خدمترسانی از هیچ تلاشی فروگذار نمیکنند و درواقع یکی از دلایل اصلی پویایی برنامههای سازمان جوانان، بهرهمندی از خدمات جوانان پرشور، توانمند و آگاه به اهداف عالی و انسانی جمعیت هلالاحمر است.